W muzeum w Szreniawie zorganizowano imprezę plenerową "Piwo z Kulturą". Jaka jest historia i tradycja spożywania piwa na ziemiach polskich? W jaki sposób warzy się piwo? Odpowiedzi na te pytania można było uzyskać 15 maja w Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.
Była to już kolejna X edycja Festiwalu Piwa, odbywającego się na terenie muzeum w Szreniawie. Podczas wydarzenia prezentowana była historia i tradycja spożywania piwa na ziemiach polskich. Ponadto przybyli do szreniawskiego muzeum goście mogą poznać sposoby na warzenie piwa. W trakcie festiwalu przedstawiane są małe i średnie browary, działające w Wielkopolsce, które produkują wyjątkowe i rzadko spotykane piwa.
Choć plenerowe spotkanie skierowane jest głównie dla dorosłych, to nie brakuje atrakcji dla dzieci.
W programie: ciekawostki piwne, występ zespołu muzycznego „KAMRATY”, konkursy dla publiczności ( m.in. zostań degustatorem piwnym), prezentacja piw małych i średnich browarów, pokaz domowego warzenia piwa – piwowar, pokaz toczenia kufli z gliny – warsztaty, pokaz wyrobu precli i degustacja, kuchnia piwna, quiz piwny, wypiek chleba w tradycyjnych piecach chlebowych.