W Wiejskim Domu Kultury w Grabówce odbyła się impreza pod nazwą "Lubomski Masterchef". Stanęły w niej w szranki zespoły kulinarne z Bukowa, Nieboczów i z Grabówki. Spotkanie było podsumowaniem projektu grantowego.
Wydarzenie choć kameralne, zostało bardzo dobrze przyjęte przez mieszkańców. Na konkursowych stołach pojawiły sie trzy potrawy: żurek, rolada z kluskami i modrą kapustą oraz pierogi. Te ostatnie właśnie zdobyły największe uznanie jury, w którym zasiedli senator Ewa Gawęda, starosta wodzisławski Leszek Bizoń oraz wójt Czesław Burek.
- O zwycięstwie pierogów zdecydowały małe niuanse, ale trzeba było wybrać jednego zwycięzcę - wyjaśniła senator Ewa Gawęda, mianowana przez pozostałych członków przewodniczącą jury.
Na wstępie przywitał uczestników dyrektor GOKSiR w Lubomi- Jarosław Wieczorek. W kolejnej części spotkania konferansjer przybliżył realizację całego projektu i jego składowe w postaci warsztatów teatralnych, filmowych oraz kulinarnych.
Podczas wydarzenia zaprezentowano również skrót filmowy spotkania z dietetykiem, które już wcześniej zostało zorganizowane przez GOKSiR Lubomia. Na scenie zaprezentowali się miejscowi aktorzy, prezentując przedstawienie na podstawie "Godki o kiszeniu kapusty" autorstwa Brunona Strzałki.
Wszyscy goście mieli okazję skosztować przygotowanych na konkurs potraw i ocenić sami, czy zgadzają się z werdyktem jury.
Całościowy projekt, w którym jako firma odegraliśmy znaczącą rolę, bez wątpienia zintegrował lokalną społeczność oraz grono pracowników GOKSiR Lubomia.
Tekst i foto: PHU CORAL, NOWINY.PL