cookies

Serwis korzysta z plików cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę, że będą one umieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce.

Kiermasz świąteczny w Kornowacu - 2024

Świąteczne specjały, ozdoby i występy artystyczne – w Kornowacu w niedzielę, 8 grudnia, odbył się tradycyjny kiermasz przy miejscowym boisku sportowym.

O ozdoby zadbały szkoły podstawowe, a o specjały koła gospodyń. Każde z kół przygotowuje te same potrawy, dzięki czemu nie ma powtórzeń, a gospodynie mogą spróbować dań swoich sąsiadek.

Grażyna Gaszka, szefowa KGW w Kobyli, poinformowała, że gospodynie przygotowały około 25–30 litrów moczki, której przepis, jak zaznaczyła z uśmiechem, pozostaje tajemnicą. Gotowanie rozpoczęto w piątek. Z kolei Dorota Wieczorek, przewodnicząca KGW w Rzuchowie, opowiedziała o przygotowaniach bigosu. - Jest pyszny. Mamy go sporo, dwa termosy, każdy po około 20 litrów - wyliczała. Wyjaśniła, że bigos gotowany był dzień wcześniej, ale najwięcej czasu zajmuje przygotowanie składników.

210 krokietów z mięsem, pieczarkami i kapustą kiszoną oraz 80 litrów barszczu ugotowanego na zakwasie buraczanym przygotowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Pogrzebienia – przekazała szefowa organizacji, Krystyna Lenort. Jak długo trwały przygotowania? Samo pieczenie naleśników na krokiety zajęło 7 godzin, a kolejne tyle poświęcono na ich składanie i pieczenie. Czy udział w kiermaszu to obowiązek? - To nie obowiązek, to zaszczyt, że możemy ludziom coś zaoferować przed świętami - odpowiedziała przewodnicząca.

 

Gospodynie z Kornowaca przygotowały gulasz z kluseczkami, zupę grzybową i pasztet. - To dania, które robimy na święta w domach, które lubimy. Nie wszystkie są wigilijne, ale to świąteczne potrawy. To rzeczy, przy których lubimy świętować - powiedziała przewodnicząca KGW, Iwona Kornas. Jej zdaniem takie wydarzenia jednoczą gospodynie, które integrują się poprzez wspólne działania.

 

O świątecznym daniu rozmawialiśmy również z Emilią Wieczorek, przewodniczącą KGW w Łańcach. Gospodynie przygotowały tradycyjne pierogi, nazywane łonieckimi, od nazwy wioski, którą reprezentują. W ofercie znalazły się pierogi z serem i ziemniakami oraz z kapustą i pieczarkami, a łączna ich liczba wyniosła 1500 sztuk. - Są przepyszne - zaznaczyła pani Emilia

Oprócz stoisk, na wydarzeniu nie zabrakło występów artystycznych dzieci z miejscowych przedszkoli, szkół oraz z Centrum Kultury i Biblioteki w Kornowacu. Zorganizowano także wspólne kolędowanie z zespołami „Rzuchowianki” i „Łan”. Wójt Grzegorz Niestrój, otwierając wydarzenie, złożył mieszkańcom życzenia świąteczne.

Foto oraz tekst: nowiny.pl